naslovna
Ponuda
 Lokacija
Foto album
cijene i zauzetost

 

Stari GradStari Grad je smješten u dnu četiri nautičke milje dugog zaljeva na sjevernoj strani otoka Hvara gdje duboki morski zaljev prelazi u plodno otočko polje, arkadijsku dolinu još od antičkih vremena zasađenu vinogradima i maslinicima. To je naselje osnovano u IV. stoljeu pr.n e. kao grčka kolonija Pharos. Obiluje arheološkim nalazima i kulturno-povijesnim spomenicima. Tisučljetna povjest neprekinutog življenja ostavila je mnogo spomeničničkih tragova na urbanom tkivu grada. Gradski bedemi Farosa grčkih kolonizatora, rimski mozaici, ranokršćanska crkva Sv. Ivana, srednjovjekovni ulični sklopovi, i nadasve Tvrdalj renesansni utvrđeni dvorac s ribnjakom i perivojem pjesnika Ribanja i ribarskog prigovaranja Petra Hektorovića, putokazi su kroz milenijski život ovog grada.
Stari Grad

Starograđani nisu živjeli od pomorstva i trgovine , već od zemljoradnje, a ona se oduvijek obavljala u Velom polju. Polje sa 1000 ha plodna zemljišta je najveća homogena obradiva površina na hrvatskom otočju. Polja su omogućavala život, a zaljev pružao zaštitu. Danas i polja i zaljev pridonose ljepoti i kvaliteti starog srca otoka u kojem se suvremeni turistički sadržaji isprepliću sa starinama grada i otoka.

Okružen borovim šumama, hlađen ljetnim maestralom, Stari Grad je u vrućim ljetnim danima rijetko dalmatinsko mjesto u koje je zrak osvježavajući a san okrepljujući. Zbog svojeg središnjeg otočkog položaja, Stari Grad je idealno polazno mjesto za duge šetnje i izlete po najsunčanijem i najmirisnijem jadranskom otoku. Hotelsko naselje Helios sa hotelima i bungalovima visoke kategorije, sportskim terenima i vlastitim plažama, udoban privatni smještaj, konobe i restorani sa zdravom domaćom hranom i tradicionalno dobrim otočkim vinima, omogućavaju odmor koji se ne zaboravlja.

*Hostels and Cheap Hotels Worldwide">